Pilates Mat-lessen

Groepslessen zijn altijd mat-lessen.
Deze lessen bestaan uit een reeks oefeningen die allen op en rond de mat worden uitgevoerd. De nadruk ligt op versterken van de spieren van de romp. Het centrum van het lichaam. Een sterk centrum zorgt voor souplesse in romp en ledematen.
Door gebruik te maken van verschillende materialen als kussentjes, kleine en grote ballen, Toningballs (gewichtsballetjes), Flex-Band® (elastische band) en Fitness Circle® (Pilates ring) kunnen de oefeningen nog beter aangepast worden aan het niveau van de deelnemer(s).
De oefeningen hebben een vaste volgorde waardoor je na een aantal lessen weet wat je kan verwachten en minder hoeft te denken aan wat je moet doen. Zo kan je meer aandacht kan geven aan hoe je het moet doen. ‘Maar wordt het dan niet saai?’
Hoewel iedere oefening maar tussen de 3 en 10 herhalingen kent, is het over het algemeen niet haalbaar om in een les van een uur alle 56 oefeningen achter elkaar uit te voeren. De trainer zal daarom voor iedere les een keuze maken welke oefeningen er wel of niet gedaan zullen worden. Ook kent iedere oefening weer variaties onder andere door toevoegen of weglaten van een materiaal. Kortom er zijn genoeg mogelijkheden iedereen uit te dagen op zijn/haar niveau en zo verveling te voorkomen.
Wanneer je de basisprincipes een onder de knie hebt en de oefeningen een beetje kan onthouden, zijn de oefeningen indien gewenst ook eenvoudig thuis te herhalen. Het enige wat je nodig hebt is een matje, een handdoek en een ruimte waar je gestrekt kunt liggen.

Pilates Mat- en Equipmentlessen

Privé- en duolessen zijn bijna altijd een combinatie van een mat- en een reformer-les. De keuze voor de mat of de reformer maakt de trainer op basis van het, in samenspraak met de deelnemer, besproken doel.
De reformer is een fitness apparaat met een rijdend plateau ter grote van een kort matje van hoofd tot bekken, met aan de ene kant veren met verschillende weerstanden en aan de andere kant lijnen met katrollen. Door te gaan liggen, zitten of staan is het mogelijk om op gevorderd niveau uiteindelijk 57 verschillende oefeningen uit te voeren. Evenals bij de mat hebben ook hier alle oefeningen een vaste volgorde en meerdere variaties.
De oefeningen op de reformer zijn ontworpen om de natuurlijke rondingen van de wervelkolom te herstellen en de spieren rond de gewrichten te herschikken. De nadruk ligt op het plaatsen en stabiliseren van het bekken en de schouders, maar ook de articulatie van voeten en knieën zijn heel goed te trainen op dit apparaat. Doordat ook op het apparaat het gehele lichaam bij de oefening betrokken wordt is het ondanks het gebruik van het apparaat eenvoudig een koppeling te maken met de bewegingen in het dagelijks leven.
De werking van de veren, hoe verder de veer uitrekt hoe hoger de weerstand, maakt dat training op dit apparaat ook uitermate geschikt is voor sportspecifieke training of blessure herstel. De trainer kan gemakkelijk de weerstand kiezen die past bij het niveau van de deelnemer.

Pilates Intake

De allereerste privéles die iemand boekt, zal een intake-les zijn.
Een les waarin eerst een houdinganalyse zal worden gedaan. Door de uitkomst hiervan te combineren met de persoonlijke doelen van de deelnemer, zal de trainer in samenspraak met de deelnemer een trainingsplan opstellen.
Vervolgens zal een begin gemaakt worden met de training. Al doende zullen daarin de basisprincipes met de daarbij behorende persoonlijke aandachtpunten doorlopen worden.
Omdat deze les een andere inhoud heeft dan een normale privéles is hier ook een ander tarief aan gekoppeld.
Soms zal de trainer iemand in een groepsles vragen om een intake-les te boeken. Dit om meer tijd en mogelijkheden te hebben voor het geven van persoonlijke aandachtpunten en het analyseren van eventuele problemen. Met als doel de deelnemer een betere en persoonlijkere houvast te geven in de groepslessen.

Zwangerschapspilates

De lessen Zwangerschapspilates zijn als privé- of duoles een combinatie van mat- en reformer-les en als trio- of kwartetles een mat-les.
Tijdens een zwangerschap wordt je hele lichaam op zijn kop gezet. Je lichaamsvormen veranderen en daarmee ook het gevoel voor evenwicht. Hormonen zorgen dat je banden slapper worden om mee te kunnen rekken bij de groei van de baby en tijdens de bevalling.
Je spieren, maar ook je hoofd moeten aan dit alles wennen en kunnen hier wel wat extra ondersteuning bij gebruiken.
Dit zelfde geldt voor na de bevalling. Je hebt geen kind meer in je buik, maar je lichaam is nog lang niet de oude. Je bekkenbodem, buik- en rugspieren zijn verzwakt en je moet veel tillen.
Zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling verdienen de bekkenbodem, de buik- en rugspieren als ook de arm-/schouderspieren de nodige aandacht. Hoe kan ik verantwoord bukken, tillen en hoe beweeg ik binnen mijn grens om zo blessures te voorkomen. Dat is waar de nadruk zal liggen in deze lessen.


Hatha Yoga

De Hatha Yoga les bestaat uit verschillende Yoga-houdingen, uitgevoerd op en rond de mat. Dit zijn staande, zittende en liggende houdingen. De les wordt vormgegeven aan de hand van een thema, zoals bijvoorbeeld het openen van de schouders of de heupen, zonnegroeten, voor- of achteroverbuigingen. Ook worden er ademhalingsoefeningen gedaan en de les wordt altijd afgesloten met een korte eindontspanning. Beginners maar ook gevorderde beoefenaars zijn van harte welkom; er is persoonlijke aandacht om de les voor iedereen toegankelijk en uitdagend te maken.